Falafval: Kansen in afval
- Juul Richardson
- Sep 20, 2024
- 2 min read
Falafval laat zien dat duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan. Het doel is niet alleen om een heerlijk product te maken, maar vooral om een maatschappelijk probleem aan te pakken: voedselverspilling. Elk jaar wordt wereldwijd een enorme hoeveelheid voedsel weggegooid dat nog hartstikke prima is voor consumptie. En met deze gedachte is Falafval ontstaan.

De falafel die door Falafval wordt gemaakt, is bijzonder omdat een derde van de ingrediënten bestaat uit geredde groenten. Dit zijn groenten die normaal gesproken weggegooid zouden worden, omdat er een overschot is of omdat ze er niet 'perfect' uitzien. Deze zogenaamde buitenbeentjes bieden juist een kans om creatieve en smaakvolle gerechten te maken, en tegelijkertijd voedselverspilling te verminderen. Wat vaak wordt beschouwd als afval, blijkt een waardevol ingrediënt te kunnen zijn voor smakelijke gerechten.
De overige twee derde van de falafel bestaat uit gele erwten, die afkomstig zijn van lokale regeneratieve landbouw. Dit gaat verder dan duurzaamheid: regeneratieve landbouw herstelt de bodem en versterkt de biodiversiteit. Het is een belangrijke verantwoordelijkheid om de hele keten te overzien en ervoor te zorgen dat de grondstoffen niet alleen goed zijn voor de consument, maar ook voor de aarde en de gemeenschappen die er direct mee te maken hebben.

Impact maken begint bij een simpel idee: hoe kan iets waardevols gecreëerd worden uit wat anderen als waardeloos beschouwen? Het gaat niet alleen om het product dat wordt ontwikkeld, maar vooral om het verhaal en de waarden die daarbij horen. Bij Falafval ligt de focus op het bewust maken van mensen over voedsel, het creatief omgaan met grondstoffen en het laten zien van de mogelijkheden van een circulaire economie.
Sociaal ondernemerschap draait niet alleen om winst, maar om het creëren van echte waarde – voor mensen, de planeet en toekomstige generaties. Het biedt de kans om positieve verandering te brengen en tegelijkertijd te bouwen aan een duurzaam en betekenisvol bedrijf. Kleine stappen in de richting van een duurzamer voedselsysteem kunnen op de lange termijn een groot effect hebben.
Laat je inspireren door de uitdagingen om je heen. Door met een frisse blik naar problemen te kijken, kunnen creatieve oplossingen worden gevonden. Of het nu in de voedselindustrie, energie, mode of een andere sector is, iedereen heeft de kans om impact te maken – en dat begint met een goed idee en de wil om door te zetten.
Wil je meer informatie en inspiratie over sociaal en duurzaam ondernemerschap? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief!